Enkele minuten voor zessen draaiden ze hét nummer waarmee ze eveneens hun roemruchte eerste leven afsloten. Maar om zes uur gingen ze los met het nummer ‘Back Again’. Om maar met de woorden van dj Michiel Veenstra te spreken: ‘Wie had dat gedacht: Kink is terug!’ Daarom in ‘Vroegâh’ een moment dat heden en verleden elkaar ontmoeten’.

Diehard indie-fans zullen zich de dag van 1 oktober 2011 rond twaalf uur nog als de dag van gisteren herinneren: de eerste generatie Kink FM stopte toen met uitzenden. De zender – die in 1995 bij RTL en de Vereniging Veronica is ontstaan – paste niet meer in de strategie van die laatste.

Commercial van Kink FM – (C) Kink FM

Alvorens Kink FM in de jaren ‘90 het netwerk aan radiozenders aanvulde, kende de zender al diverse gedaantes. Startte de zender op 1 mei 1991 als non-stop radiostation RTL 4 radio, werd de zender later RTL Radio om te vervolgen met Happy RTL en daarna RTL Rock Radio. De zender leidde een marginaal bestaan en bij de samenvoeging van RTL en Veronica in 1995, verdween RTL Rock Radio dan ook. Partner Veronica – onder aanvoering van Rob Stenders en Jan Hoogesteijn – wilde namelijk een alternatief station beginnen. Dit werd dus Kink FM, die voor het eerst uitzond 1 oktober 1995.

Programma’s van het oude Kink FM – Beeld: Kink FM

Kink FM was de thuisbasis van veel bekende namen. Namen als Bob Rusche, Jan Douwe Kroeske, Leon Verdonschot en de in 2010 overleden Arjan Grolleman maakten allerhande programma’s als Twee Meter Sessies, Oeverloos en Avondland. Dikwijls zond Kink FM zond onder de noemer ‘Kink in Concert’ opnamen van concerten uit. Live-uitzendingen kwamen met name vanaf festivals zoals Crossing Border, Paaspop en The Music in My Head. Headlines en een concertagenda maakten de programmering tot slot compleet.

Logo Veronica – (C) Vereniging Veronica – Bron: Wikipedia

We schrijven 29 juni 2011. Eigenaar V-Ventures – het investeringsvehikle van eerdergenoemde vereniging – meldt geen mogelijkheden te zien om Kink FM winstgevend dan wel rendabel te exploiteren. Die mededeling kwam nadat in hetzelfde jaar geen bieding was gedaan op een etherfrequentie. Het afscheid van de zender wordt dan ook uitgebreid gevierd: 16 september – eveneens in 2011 – vierden luisteraars, dj’s en artiesten samen het naderend afscheid van het geliefde radiostation. Vervolgens – van 19 september tot en met 30 september – zond Kink FM de Top 1600 uit. Mooie aan deze lijst was dat hij niet tot stand was gekomen door de zender zelf: luisteraars bepaalden uiteindelijk wat er op kwam.

Tussentijds waren medewerkers van Kink FM in diverse radio uitzendingen te horen of lieten ze zich uit op social media over het verdwijnen van hun kindje.

Zo twitterde dj Henk Kanning:

“De dag is zwart. Zojuist het bericht gehad dat per 1 oktober Kink FM niet meer bestaat.”

Henk Kanning

En vervolgt:

En vervolgt:

“1 oktober is nog drie maanden, daarna stopt Kink maar gaat de rock and roll door.. wat we doen laat ik je gewoon horen vanaond. #kinkfm”


Henk Kanning

Rusche ging indertijd een stap verder:

“Het einde van Kink FM en dus ook #kinkxrated is een feit. @arjengrolleman sterft opnieuw.”

Bob Rusche

Maar moeder V-Ventures was onverbiddelijk.

De investeerder schreef destijds in een persbericht dat “een FM-frequentie cruciaal is voor economisch groeiperspectief voor een radiostation in de Nederlandse radiomarkt”. Toenmalig V-Ventures baas Guido van Nispen vertelde over de opheffing dit: “Het is een erg moeilijk, maar onvermijdelijk besluit geweest. Onder leiding van Jantien van Tol is een prachtig, innoverend station neergezet waar de medewerkers en luisteraars trots op kunnen zijn. Kink was meer dan 15 jaar in het bezit van Vereniging Veronica en de recente rebranding naar ‘Kink: Messenger of Music’ zorgde voor een historische stijging van het Kink marktaandeel. Helaas was dit niet genoeg voor een gezond toekomstperspectief en daarom stoppen we met Kink”, zo tekende 3 voor 12 op.

Maar dat was niet de enige reden dat Kink FM verdween, want amper enkele maanden later stopte V-Ventures met V-Academy en V-Radio. V-Ventures kondigde een grote verandering van koers aan: in plaats van eigen zenders en een plek voor nieuw talent, werd de focus onder leiding van van Nispen verlegd naar nieuws- en informatievoorziening. V-Ventures had toen ook het ANP overgenomen.

“De hoofdactiviteit binnen V-Ventures is echter nieuws- en informatievoorziening geworden. De basis daarvan vormt het ANP met daarnaast een portfolio van Nederlandse innovatieve starters in media en technologie die veelal ook op dit terrein actief zijn”, meldde hij destijds aan Broadcast Magazine.

Einde van Kink FM – 2011 – (C) Kink FM

Terug naar 30 september 2011. De zender sluit haar zestienjarige geschiedenis af, met de gedachte dat er voorgoed wordt afgesloten. Afgesloten wordt er met stationmanager Jantien van Tol, die eerst geniaal een dikke middelvinger opsteekt naar de hogere legerleiding (‘ga maar bellen, mensen van V-Ventures’), om niet lang daarna het licht uit te doen: ‘bedankt voor de radio, voor de muziek en de fantastische jaren’. Zestien jaar alternatieve muziek op de radio wordt dan afgesloten met Black van Pearl Jam.

Pinquin Radio was één van de alternatieven.
(C) Pinquin Radio

In de voorbijgaande jaren proberen ook andere zenders heldhaftig het ontstane gat te vullen. Zo ontstond er – direct na het einde van Kink FM – de webzender Pinquin Radio, een initiatief van luisteraars en voormalige medewerkers van Kink. Naast non-stop uitzendingen, zijn er in de avonduren ook gepresenteerde programma’s. De zender zendt geen reclame uit; inkomsten haalt men uit donaties van luisteraars, reclame via de site, sponsoring en merchandising. Pinquin Radio zei in 2018 ongeveer 400.000 luisteraars te bedienen. Ook Radio Veronica deed een poging met Wave Radio. Dat verhaal liep anders af. Radiosite Radiofreak.nl schreef dat ‘de online radiozender Wave Radio, onderdeel van Radio Veronica, is gestopt met gepresenteerde programma’s’. Niet lang daarna stopte de zender helemaal met uitzenden. De exacte reden is niet bekend, maar vermoedelijk vond Talpa Radio dat de zender niet meer binnen het totaalplaatje paste.

(C) Kink

Maar er is nog een groepje dat niet stilzit. Terug in de tijd naar 1 oktober 2015: de dag dat de Vereniging Veronica de merknaam Kink FM overdroeg aan Jan Hoogesteijn, één van de oprichters en van 1995 tot 2006 directeur van het radiostation. Daarmee werd de weg vrijgemaakt voor een herstart van de zender, welke mededeling op 26 april 2016 wereldkundig werd gemaakt door Hoogesteijn zelf. Hoogesteijn weet in de tussentijd enkele bekende namen aan te trekken, zoals de voormalige baas van Mojo Concerts Leon Ramakers die – volgens eigen zeggen – ‘grote waarde aan het bestaan van een radiostation dat zich op een moderne wijze richt op de liefhebbers van alternative rock en bijdraagt aan de popcultuur in Nederland’. Ook dj Michiel Veenstra – op dat moment dj bij 3FM – stapt het avontuur in. Veenstra wordt er niet alleen dj, maar ook programmadirecteur. Hij is het dan ook die op 1 oktober 2018 – de dag dat het oorspronkelijke Kink FM 23 jaar zou worden – aankondigt dat de zender terugkeert.

Het nieuwe Kink begon op 1 februari om zes uur officieel met uitzenden, maar op 29 januari begonnen er al testuitzendingen. Een dag later gingen de website en app live. Alternatief Nederland kon er niet langer omheen: Kink is terug.

Veenstra stelde in de openingsuitzending dat ‘er nog altijd behoefte is aan een omroep zoals Kink’. Blijkbaar is het de rest niet gelukt het gat te vullen. En tussen alle ‘gangsta-rap’, schlagermuziek en top 40 door, is een alternatief radiostation met muziek uit voorbijgaande tijden én hedendaags zeker een aanwinst.

Grolleman zal vanaf zijn wolk trots kunnen terugkijken. Zijn favoriete nummer ‘Tears run rings’ van Marc Almond is in deze een passend besluit.