‘Schiet toch es op met afrekenen, oud lijk’, ‘Twan gaat naar Huys’ (nogmaals sorry dat ik je aanhaal) of ‘@gielbeelen’ is de eerste BN’er die ik block’. Het zijn slechts een paar onvriendelijke uitlatingen die ik voorbij hoor komen en deels zelf heb losgelaten. Tijd dat ik vriendelijker wordt. En niet alleen ik, maar jullie allemaal. Dus, #doeslief!

Doe’s lief. Voormalige vriend M. zei dat jaren geleden al eens, als ik weer eens een woedeuitbarsting had. Soms heb ik nog weleens de neiging dat – wanneer iets mislukt – ik nog weleens uit m’n slof kan schieten. Vroeger kon ik erin blijven hangen, tegenwoordig kan ik sneller loslaten. Weer wat bijgeleerd. Net als zoveel mensen die weleens hebben trouwens, maar dan vervolgens hun woede afreageren op social media en in het openbare leven.

Zoals laatst. Terwijl ik de supermarkt uitliep, reed een brommerrijder ineens tegen een ander aan. De aangereden persoon mankeerde niets, maar begon vervolgens wel te vloeken en te tieren. Wat volgt, een tegenreactie van de brommerrijder, die er met liefde nog een schepje bovenop had gedaan. Terwijl er geen gewonden en geen schade was. Kom op mensen, doe’s lief!

Of ik op Twitter. Velen zullen me voor gek verklaren, maar ik heb een BN’er geblockt op Twitter en heb daar een niet al te aardig bericht over achtergelaten. De BN’er in kwestie had op dat moment al aardig wat streken, die voor mij de spreekwoordelijke druppel waren. Je laat mensen in hun waarde; bekend of niet bekend. Die BN’er? Ons aller Giel Beelen.

Bij Sire dachten ze er net zo over, begaven zich richting tekentafel en bedachten #doeslief. En dat is maar goed ook.

Want, zo zeggen ze: ‘we zijn best vaak onaardig tegen elkaar. Op straat, op social media, in het verkeer, in het openbaar vervoer, op het sportveld en in de supermarkt’.

Om te vervolgen met: ‘Met #DOESLIEF wil SIRE Nederland laten zien hoeveel onaardig gedrag er is, groot én klein. Laten we daar met z’n allen wat aan doen. Door tegen alle schreeuwers, schelders, bumperklevers, korte lontjes, asocialen, pestkoppen, herrieschoppers en treiteraars en spugers te zeggen: DOESLIEF’.

En inderdaad, we mogen ons allemaal wel wat aardiger worden, including me. #Doeslief is niet alleen een manier om vriendelijker te worden, maar ook een manier om even naar onszelf te kijken. Ik zal lief zijn, en voor jullie:

#DOESLIEF, want ‘de maatschappij, dat zijn wij’

PS. Giel, als je wil weten waarom ‘en hoe je unblocked kan worden: koffie en Christoffeltaart bij mij thuis op jouw kosten, kerel! 😉 #besportive