Al rond de elfde van de elfde begint het al te borrelen maar nu gaat het dak d’r dan toch af. Massa’s uitgedoste mensen in het Zuiden en vanuit het Noorden begeven zich naar de steden aldaar om ongedwongen te feesten, dansen en natuurlijk zuipen. Jawel mensen, Carnaval is begonnen. En wat zijn de trends van dit jaar? De Achwat Top 5 van dit jaar.

Met stip op één: Casa de Papel

Netflix is dit jaar blijkbaar dé inspiratiebron voor carnavalsvierders, want de outfits uit La Casa de Papel vliegen als zoete broodjes over de toonbank. In de serie draait het om een mysterieuze man die zichzelf “de professor” noemt, die samen met acht specialisten de grootste overval in de Spaanse geschiedenis organiseert. Maar op diverse feestlocaties zijn ze er niet blij mee. Houd er rekening mee dat je dus geweigerd kan worden met deze outfit.

Mooie tweede plaats: Beroepspakken

Even de agent uithangen? Duizenden andere mensen denken er net zo over. Traditiegetrouw scoren de matrozenpakjes, militairenoutfits, verpleegsterskostuums en politiepakjes weer hoog.

Verdiende derde plaats: Fantasy

Fantasy is een interessant thema voor je kostuum. Steampunk is één van de subgenres uit de speculatieve fictie. Het genre speelt zich af in de 18e en 19e eeuw waarbij stoomkracht nog de grootste krachtbron was. Maar ook kostuums van Harry Potter of Lord of the Rings doen het nog altijd goed.

Vierde plaats: het mascottepak

Mascottepakken vinden gretig aftrek onder carnavalsvierders. Even een dagje geen mens, maar hond, kat of zelfs varken. Snel erbij zijn, want op is op.

De Hekkensluiter: Hergebruik

Sommige mensen gebruiken gewoon een kostuum dat ze eerder gebruikt hebben. Zo kun je gemakkelijk je outfit van het Oktoberfeest pakken en gebruiken tijdens carnaval. Niet duur, wel zo makkelijk. Als je maar lol hebt!

Van 3 maart tot en met 5 maart vindt Carnaval 2019 plaats. Traditiegetrouw begint het in veel plaatsen met de intocht van Prins Carnaval, vinden er optochten plaats en op de slotavond wordt er veelal een slotact uitgevoerd, zoals in Den Bosch het beeld van Knilles naar beneden wordt gehaald.