Schapen die opgejaagd en bedreigd worden door zwervende wolven. Nietsvermoedende mensen die de dieren de dood injagen door ze brood in plaats van gras te geven. Maar het allerbelangrijkste: dé strijd om te kunnen voortbestaan. Het zijn enkele sleutelwoorden die bij de film Schapenheld horen, die onlangs in première is gegaan.

Al eeuwen hoort de schaapherder bij het heidelandschap. Maar of dat altijd zo blijft? Er zijn tijden geweest, dat er op bijvoorbeeld de Veluwe meer schapen dan mensen rondliepen. Het ambacht van de traditionele schaapherder is trouwens opgenomen als ‘Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland’.

Regisseur Ton van Zantvoort geeft je in de film Schapenheld een beeld van het bijna onmogelijke leven van een hedendaagse herder, waarbij de idealen van de Brabantse schaapherder Stijn botsen met de harde realiteit. Hij staat – als ondernemer – met zijn rug tegen de muur. In een tijd dat vinexwijken en industrieterreinen als paddestoelen uit de grond komen en het marktdenken grip krijgt op natuurbeheer.

Schapenheld draait onder meer in Alkmaar, Eindhoven en Hilversum.