Voor de dertiende keer is het vrijdag 22 maart 2019 ‘Nationale Pannenkoekdag’. Dé dag dat basisschoolleerlingen door heel het land pannenkoeken bakken voor ouderen in de buurt. Geen spruitjes, andijvie of hutspot, maar smikkelen en smullen van pannenkoeken met spek of appel of kaas of jam of banaan of poedersuiker of… alles door elkaar natuurlijk.

De ‘Nationale Pannenkoekdag’ is vooral de dag dat basisscholen bakken voor ouderen, want duizenden leerlingen uit de bovenbouw organiseren samen met juffen, meesters, vaders en moeders een pannenkoekfeest voor een oudereninstelling in de buurt. Onder het motto ‘Bak mee voor ouderen!’ zetten ze opa’s en oma’s elk jaar in het zonnetje met zelfgebakken pannenkoeken.

Maar niet alleen voor hen is het Nationale Pannenkoekendag, maar voor iedereen!

Mijn grote alltime favourite blijft toch de appelpannenkoek, maar onderstaand recept geeft net een beetje extra dimensie aan het begrip ‘Appel’ op de pannenkoek!


Gesmoorde Appelpannenkoek

  • 1 pak pannenkoekenmix
  • 800 ml melk
  • 2 eieren
  • 100 g boter
  • 4 appels, middelgroot
  • suiker
  • poedersuiker
  • kaneel

En zo maak je hem!

Snij de vier appels in kleine stukken.

Doe eerst de mix in een kom en doe daar de melk en eieren bij. Mixen tot je een mooi glad beslag krijgt. Mix it baby!

Smelt de boter en bak de pannenkoeken in een normale koekenpan.

Zet een pan op op en smelt hier boter in. Voeg daarna de stukjes appel toe en smoor het geheel enkele minuten. Voeg naar smaak kaneel en suiker toe.

Last but not least: vul de pannenkoeken met de stukjes appel en bestuif de opgerolde pannenkoeken met poedersuiker.